I Bergen finnes det mange flotte parker og hager, men få kan sammenlignes med den såkalte Japanhagen. Dette er en del av Botanisk Hage og Arboretet, og det er Universitetet i Bergen som står bak. Hagen er en japansk-norsk vennskapsgave som kan skilte med en rekke planter, trær og skulpturer med japansk opprinnelse.
Japans hagetradisjon på sitt beste
Når en tenker på japanske hager ser en gjerne for seg sildrende vann, kirsebærblomster, bambus, hagedammer og skulpturer. Og det er akkurat dette du vil bli møtt av om du besøker Japanhagen. Ved inngangen til Japanhagen ser du en skulptur med japansk skrift, et bambusgjerde, lykter og en idyllisk trebro som vinkler seg elegant over en sump. Du omgis av lys rosa kirsebærtrær i alle retninger, samt blomsten Primula japonica. Stillheten i hagen skaper en avslappende atmosfære. Hagen ligger i en blindvei, og det er derfor ikke mye støy fra biltrafikk her. Du finner også en grushage og en mosehage, samt hagens midtpunkt – en tepaviljong. Mange japanske plantearter trives godt i norsk klima, noe som gjør at hagen er frodig og flott store deler av året.
Perfekt for sammenkomster og bryllupsfotografier
Det er populært å knipse bilder av nygifte par i den Japanske hagen, noe som ikke er så overraskende tatt de romantiske omgivelsene i betraktning. Hagen er også et populært sted for sammenkomster, enten det er pikniker, bursdagsfester eller lignende. Hagen er naturligvis også et populært tursted, og er godt tilrettelagt for rullestolbrukere og handikappede.
Design
Japanhagen er designet og utformet av en kjent landskapsarkitekt fra Japan, nemlig Haruti Kobayashi. Ifølge designeren er ikke hagen et forsøk på å kopiere en japansk hage, men heller en hage som er skapt for å vise forståelse mellom Norge og Japan. Det er likevel et krav om at plantene i Japanhagen skal være av japansk opphav, og at blomstene ikke skal ha for prangende eller sterke farger. Det er også lagt vekt på at fargene som kommer om høsten skal være vakre.
Tepaviljongen
I enden av Japanhagen (eller begynnelsen – avhengig av hvilken retning du kommer fra), finner du Tepaviljongen. Dette er en konstruksjon av japansk sedertre, og bygget er åpent på tre av sidene. Fra den vakre tepaviljongen har du god utsikt mot bekkegjelet og den karakteristiske grusdammen. Dersom du ser grusdammen ovenfra, vil du tilsynelatende kunne se en etterligning av noen japanske øyer. I paviljongen arrangeres det jevnlig te-seremonier der du kan møte andre for en kopp te og en hyggelig prat. Samtidig kan du lære litt mer om botanikk, noe som gjør opplevelsen lærerik.
Resten av Universitetshagene i Bergen
Japanhagen er en del av Botanisk Hage, og straks du har spasert gjennom Japanhagen, vil du kunne se andre deler av hagen. Vi kan for eksempel nevne Biehagen, der det er dyrket fram ekstra bievennlige blomster. Du finner også en kjøkkenhage, der du kan se alt fra gressløk og rabarbra, til brennesler, opium, vossakvann og ramsløk. Noen planter har tradisjonelt sett blitt brukt innen medisin, mens andre planter brukes som urter eller lignende. Kjøkkenhagen har også ulike frukttrær, inkludert epletrær.